Τεχνολογίες Λαμπτήρων Φωτισμού – Σύγκριση

Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για τους λαμπτήρες φωτισμού, μιας και η επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξοικονόμηση ενέργειας μιας κατοικίας, ενός εργασιακού χώρου ή δημόσιου φωτισμού.

Επιπλέον, μετά από το 2012 όπου επήλθε η κατάργηση και των τελευταίων λαμπτήρων πυρακτώσεως (υψηλής κατανάλωσης), όλοι μας αναζητήσαμε τους επόμενους και ενεργειακά αποδοτικότερους λαμπτήρες.

Ας κάνουμε λοιπόν την σύγκριση μέσα από κάποια βασικά χαρακτηριστικά της κάθε τεχνολογίας.

Λαμπτήρες Πυράκτωσης

Είναι ο πιο απλός τύπος λαμπτήρα με την χαμηλότερη απόδοση (15 lumen / watt) και διάρκεια ζωής (έως 1.400 ώρες). Θεωρούνται ως μια αναποτελεσματική πηγή φωτός, επειδή το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, χάνεται ως θερμότητα στο περιβάλλον και μόνο το 10% αξιοποιείται για φωτισμό. Έχει σταματήσει η παραγωγή τους από το 2012, και μόνο τα υπάρχοντα αποθέματα μπορούν να πωληθούν.

Λαμπτήρες Φθορισμού (Υδραργύρου)

Μία από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για φωτισμό, ήταν οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (γνωστές σαν οικονομίας). Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερο ρεύμα από τους λαμπτήρες πυράκτωσης, η διάρκεια ζωής τους δε ξεπερνά τις 12.000 ώρες, ενώ η απόδοσή τους πλησιάζει τα 60 lumen /watt)

Οι λαμπτήρες φθορισμού, σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, μπορεί να είναι τρεις έως τέσσερις φορές ακριβότεροι, καθώς ένας παλιός κοστίζει 60 λεπτά και ένας καλός “οικονομίας”  έως 2,5 ευρώ.

Λαμπτήρες Led

Η τεχνολογία των LED (φωτοδίοδοι) εξελίσσεται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, το καθοριστικό επίτευγμα που οδήγησε στην ευρεία εξάπλωσή τους, έγινε με την ανάπτυξη των φωτοδιόδων υψηλής ισχύος σε μικρό μέγεθος. Χάρη σ ́αυτό το τεχνολογικό άλμα, τα LED καλύπτουν σήμερα όλες τις εφαρμογές φωτισμού. Αυτά περιλαμβάνουν τις Οικιακές εφαρμογές (γλόμπους – spot), επαγγελματικές εφαρμογές (προβολείς, panel, φωτιστικά PL κ.α.), Φωτισμό δρόμων, Φωτισμό γηπέδων κλπ. Τελευταία εξέλιξη είναι οι λαμπτήρες για τα φώτα πορείας/προβολείς των οχημάτων!

Η διάρκεια ζωής των LED ξεκινά από 15.000 ώρες και η απόδοσή τους μπορεί να πλησιάσει τα 130 lumen/watt. Πέρα από την μεγάλη διάρκεια ζωής στα πλεονεκτήματα των LED περιλαμβάνονται η μικρή κατανάλωση, η άμεση φωτεινότητα, δεν εκπέμπουν υπεριώδη ή υπέρυθρη ακτινοβολία και δεν περιέχουν υδράργυρο ή άλλα τοξικά υλικά.

 

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ειδών, με την παραδοχή ότι θα φωτίζουμε επί 15.000 ώρες ένα δωμάτιο και λαμβάνοντας ως κόστος ενέργειας τα 0,16€ / kWh, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Λαμπτήρας Πυρακτώσεως 25 W  Λαμπτήρας  Φθορισμού 7 W  Λαμπτήρας LED 5 W
Ισχύς λαμπτήρα  25w  7w  5w
Διάρκεια ζωής 1.000 ώρες 8.000 ώρες >15.000 ώρες
Φωτεινή απόδοση 15 (lumen/watt) 60  (lumen/watt) >90 (lumen/watt)
Δείκτης χρωματικής απόδοστης 100 CRI 80 CRI >80 CRI
Ώρες λειτουργίας 15.000 ώρες 15.000 ώρες 15.000 ώρες
Ποσότητα Λαμπτήρων στις 15.000 ώρες 15 λάμπες 1.88 λάμπες 1 λάμπα
Τιμή λαμπτήρα ανά τεμάχιο(€) 0.6 € 2.5€ 5€
Συνολικό Κόστος Λαμπτήρων (€) 9 € 4.70 € 5 €
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (KWh) 375 KWh 105 KWh 75 KWh
Κόστος κατανάλωσης (€) 60 € 16.8 € 12 €
Συνολικό κόστος (λαμπτήρων & ενέργειας) 69 € 21.50 € 17 €

 

Συνεπώς η χρήση των λαμπτήρων LED είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος φωτισμού.

 

Δείτε το σε αρχείο PDF

 

 

– Εγγραφτείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα άρθρα, προσφορές, χρήσιμες συμβουλές.

– Δείτε περισσότερα στοιχεία για την τεχνολογία των λαμπτήρων Led Heleco.